Als je op zoek bent naar een instrument van hoge kwaliteit, gemaakt door een professionele speler met meer dan 30 jaar bouwervaring en daarbij ook nog een unieke onbeperkte garantie en service krijgt: stop met zoeken, je bent bij mij aan het juiste adres.

Je moet er vooral op letten dat de fluit je aantrekt, dat je zin hebt om het instrument op te pakken en te spelen. Er zijn allerlei andere overwegingen waar je rekening mee moet houden en wellicht heb je een docent die je daarbij helpt. Maar je zult nooit met plezier op een blokfluit spelen als je er niets mee hebt. Dit is uiteraard een heel subjectieve zaak en daarom ook wat praktische tips:

  • Vraag naar de service van de bouwer/winkel. Een instrument dat mooi is als je het koopt is fijn, maar hout verandert en je moet erop kunnen rekenen dat je na aankoop ook terecht kunt voor de noodzakelijke revisies.
  • Vraag of het instrument al enigszins is ingespeeld. Een geheel nieuwe fluit zal snel veranderen en is nog niet stabiel. Dat is niet erg, als je maar weet waar je op kunt rekenen.
  • Kijk naar hoe de afwerking van de fluit is. Scherpe randen, rafeltjes, erg droog aanvoelend hout, grof draaiwerk e.d. – meestal geen goed teken.

 

 

 

Op de pagina Te Koop kun je zien welke instrumenten direct te koop zijn. Check deze pagina dus regelmatig! Ook komt het voor dat ik een instrument te koop heb dat nog niet op de website staat. Het kan dus de moeite waard zijn om even na te vragen.

Over het algemeen zijn de basis-alten ofwel direct te koop of binnen drie maanden leverbaar.

 

 

Om te bestellen ga je naar het bestelformulier op de site, dit is de enige manier om te bestellen. Je vult de toepasselijke velden op het formulier volledig in en stuurt me het bestelformulier per mail. Na ontvangst van het formulier ontvang je een factuur voor een aanbetaling van 10% (voor bijzondere bestellingen 20%) en na ontvangst van je betaling is je bestelling definitief.

Uiteraard help ik je zonodig bij het maken van je keuze.

Kijk ook op de pagina leveringsvoorwaarden.

 

Op het moment is de wachttijd na bestellen 8-10 maanden. Het hangt ook een beetje van het model af en soms heb ik eerder iets klaar.

Je kunt altijd contact met me opnemen voor specifieke informatie hierover.

 

 

Soms wel, in de regel niet. Dit heeft te maken met het feit dat ik op bestelling werk en ik meestal geen extra instrumenten maak.

Voor de basis-altblokfluiten geldt een uitzondering: aangezien ik deze instrumenten ook zonder bestelling maak, kun je het treffen dat er net een kleine serie af is in verschillende houtsoorten. Mocht je willen kiezen of heb je een voorkeur voor een bepaalde houtsoort, laat me dat dan weten dan houd ik daar bij het maken rekening mee.

 

 

Gelukkig komt dit zelden voor. Maar mocht dit toch zo zijn dan zit je nooit zonder meer vast aan de fluit die je hebt gekocht. We gaan in overleg en kijken wat het probleem is. Als het mogelijk is maak ik de gewenste verandering aan het instrument. Kan dit niet dan krijg je een andere fluit of een ander onderdeel, al naar gelang wat nodig is.

Komen we er na de gebruikelijke stappen onverhoopt toch samen niet uit, dan neem ik de fluit terug en krijg je je volledige betaling retour.

 

 

Dit is een van de subjectieve aspecten van het maken van een keuze. Er is geen ‘beste’ houtsoort, elk geschikt hout voor een blokfluit heeft zijn eigen klank- en speeleigenschappen en is kwalitatief goed. In de regel kun je zeggen: hoe harder het hout, hoe harder/brutaler de klank. Maar ook: hoe makkelijker het instrument zal articuleren.

Sommige spelers hebben een duidelijke voorkeur voor het ene of het andere hout. Bij de keuze voor een houtsoort kan ook belangrijk zijn hoe je de fluit gaat gebruiken. Speel je vaak samen met anderen, dan is een wat zachtere houtsoort wellicht aan te bevelen omdat de klank ervan beter mengt.

Ik heb geen principiële voor- of afkeuren voor specifiek houtsoorten voor specifieke instrumenten, zoals ‘een Renaissancefluit moet van esdoorn zijn gemaakt’. Mijn adagio is: kies wat je mooi vindt binnen de context waarin je de fluit gaat gebruiken.

 

 

Olie voedt het hout en geeft bescherming tegen invloeden van vocht. Met regelmatig oliën verklein je het risico op barsten en veranderingen in de boring. Sommige houtsoorten hebben veel olie nodig voor een goede klank (perenhout, olijfhout bijvoorbeeld). Bij droog weer – vorst! – is een keer extra oliën aan te bevelen.

Hoe vaak je je instrument moet oliën is o.a. afhankelijk van hoe veel je speelt, of je reist met je instrument en de houtsoort. Breng bij twijfel een beetje olie aan in verschillende delen van de boring. Neemt het hout de olie makkelijk op, olie dan het hele instrument. Zo niet, dan is oliën (nog) niet nodig.

 

 

Ik raad aan om lijnzaadolie, pindaolie of onbewerkte sesamolie te gebruiken (dus niet de geroosterde!). Traditioneel wordt nog vaak amandelolie aangeraden en gebruikt, maar ik ben daar geen voorstander van. Deze olie is relatief dik en droogt relatief snel, waardoor het houtoppervlak plakkerig kan worden.

In ieder geval is het belangrijk om niet te oude olie te gebruiken. Elke olie wordt na verloop van tijd ranzig en gebruik daarvan moet worden vermeden. Een goede check om te weten of olie nog goed is, is ruiken aan de olie. Is de geur zurig – niet meer gebruiken!

Bewaar je olie in de koelkast en haal hem daar een uurtje voor gebruik uit, dan wordt hij dunner.

 

 

Als je (nieuwe) fluit ontstemd raakt, vaak verstopt gaat zitten of anderszins niet meer goed functioneert, is het waarschijnlijk tijd voor een onderhoudsbeurt. Deze service is bij mij gratis zolang je de eerste eigenaar bent van de fluit.

In de regel zie ik een instrument graag binnen 6 maanden na aankoop graag terug in de werkplaats, of zoveel eerder als nodig. Neem bij twijfel altijd contact met me op, ik help je graag. Het is echt niet nodig om lang door te spelen op een fluit die niet meer lekker functioneert.

 

 

Nee, alleen voor het plaatsen van duimringen maak ik een uitzondering.

Heb je een instrument van een bouwer die niet meer actief is, dan kun je contact met me opnemen voor overleg.

 

 

Als je een instrument hebt besteld en je hebt vóór levering zo’n fluit nodig voor een concert, cursus of een ander project, kun je in principe een instrument van die soort van me lenen, mits voorradig. Het is aan te bevelen dit vroeg te melden omdat ik niet altijd alles op voorraad heb en er meerdere mensen zijn die van deze gelegenheid gebruik willen maken.

Ik verhuur geen instrumenten.

Load More

 

Staat je vraag hier niet bij?

Kun je je antwoord elders op deze site niet vinden?