Notice: Functie wpdb::prepare werd verkeerd aangeroepen. De query bevat niet het juiste aantal placeholders (2) voor het aantal query-argumenten (3). Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 4.8.3.) in /data/www/sorel-recorders.nl/www/wp-includes/functions.php on line 5905 naar Stanesby Sr. | Sorel Blokfluitbouw

Barok altblokfluit naar T. Stanesby, A: 415 en A:403 Hz

 

Thomas Stanesby senior (ca. 1668-1734) woonde en werkte in Londen en was een destijds beroemde bouwer van houtblaasinstrumenten, hij maakte blokfluiten en hobo’s. Helaas zijn er slechts een paar instrumenten van hem bewaard gebleven.

Het origineel van ‘mijn’ Stanesby is die uit de collectie van Frans Brüggen in Amsterdam, en gemaakt van prachtig gebeitst, gevlamd buxushout. De stemming is A:403 Hz. De fluit is in een opmerkelijk goede conditie en ook goed op stemming gebleven. Omdat het instrument eigenlijk zonder aanpassingen gekopieerd kan worden, vind ik dat deze fluit het best tot zijn recht komt in de originele, lage stemming en ook met de originele greepwijze. Maar het is te mooi om niet ook een meer toegankelijke, 415-versie te maken dus bied ik die mogelijkheid ook. Het heeft een heel eigen klank, die goed omschreven kan worden als echte ‘flauto dolce’.

De articulatie van deze fluit is zeer delicaat en breekbaar waardoor deze fluit niet erg geschikt is voor het spelen van zeer virtuoos repertoire, maar het mooie geluid maakt veel goed. Het instrument komt het best tot zijn recht  in bijvoorbeeld Händel-sonates en de fantasieën van Telemann (blokfluit solo). Ook Franse barokmuziek werkt zeer goed vanwege de lage stemming en het warme geluid.

 

 

 

Prijs:

palissander, grenadille, coromandel: € 2.200 incl. 21% BTW, € 1.818 excl. BTW

buxus en overige houtsoorten:  € 2.090 incl. 21% BTW, € 1.727 excl. BTW

 

Inclusief stoffen hoes en service